Mille Miglia 2015 de mooiste klassiekers

Een Ferrari 250 TR Testa Rossa, de Mercedes Benz 300 SLR van Sir Stirling Moss en een prachtige Maserati A6 Fantuzzi. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar we bladeren op dit moment niet door een 200 pagina dik full colour bedrukt magazine. Finalemente, de Mille Miglia is begonnen! In de tuin van ons fantastische B&B te Saló genieten we nog even van het ontbijt terwijl we uitkijken over het Gardameer.

 

Enkele cappuccino’s later, maar uiteraard voor 11 uur, zijn we onderweg naar Brescia. Al snel worden we omringd door de meest bijzondere auto’s, die uiteraard zo af en toe voorzien zijn van de nodige politie escorte. Het blijft natuurlijk Italië waar verkeersregels bijzaak zijn wanneer de Mille Miglia gekte toeslaat. Dit bewijst zich direct na enkele minuten. Terwijl we een rotonde rustig naderen worden we vakkundig klemgereden door twee politie motoren. Met twee wielen in het gras, zien we enkele auto’s met Mille Miglia stickers aan komen rijden. Hoe dichter de auto’s naderen, hoe harder het getoeter om ons heen wordt. Enkele Italianen slaan hun autodeuren open en roepen “BELLA MACHINA”, “MILLE MIGLIA!”. Het is nu officieel, we naderen een stad waar alles draait om passie voor auto’s.

We arriveren in Brescia, waar de straten al worden afgezet voor de start om 16 uur. Snel parkeren wij onze eigen macchina en lopen naar het centrum. Onderweg lachen talloze equipes ons toe en leggen monteurs nog even de laatste hand aan de auto’s.

De teams maken zich klaar voor deze 4 daagse rit van 1000 mijl, of te wel 1600 kilometer, die allemaal over lokale wegen worden gereden. Voor diegenen die zich afvragen waar het nou eigenlijk allemaal om draait tijdens die 1000 mijl, volgt hier een korte uitleg.

De Mille Miglia is een regelmatigheidsproef, die gewoonlijk half mei verreden wordt. De Mille Miglia regels schrijven voor dat je de afstand in de door de organisatie vooraf vastgestelde tijd afgelegd moet worden. De equipe die 4 dagen lang het dichtstbij het aangegeven doel blijft heeft gewonnen. Er zijn 438 deelnemende equipes met in hun kielzog de montage teams en uiteraard ontelbaar veel sponsor en media auto’s. Naast de 438 deelnemende auto’s, reden er in 2015 ook 61 Ferrari’s mee in de Mille Miglia Tributo en oh ja, laten we de 34 Mercedes-Benz specials niet vergeten.

Legendes

Wandelend door de kleine straatjes van Brescia, lachen de meest prestigieuze auto’s je tegemoet. Na enkele minuten duikt een grote menigte voor ons op en ontmoeten we per ongeluk de Mercedes Benz 300 SLR van Sir Stirling Moss en die van Fangio. Goed om te weten is dat Sir Stirling Moss de Mille Miglia (toen nog race) ooit in slechts 10 uur 7 minuten en 48 seconde heeft gereden. Als tweede finishte Fangio met een achterstand van 32 minuten. De prestatie van Fangio is uitzonderlijk te noemen als men weet dat hij zonder navigator in de auto zat.

Het zou natuurlijk het mooiste zijn om zelf de Mille Miglia te rijden, maar dat is wel een heel grote uitdaging. Gelukkig zijn er genoeg terrassen waar je alle equipes voorbij ziet komen, terwijl jij geniet van een heerlijk drankje. We zullen niet alle auto’s opnoemen die voorbij kwamen, de foto’s spreken voor zich.

Enjoy!