Abarth 595 vs Fiat 500

When in Italy, drive like an Italian. Zo gezegd, zo gedaan. Om echt te kunnen genieten van het prachtige Italiaanse landschap en de sfeer die het land uitademt, kan je het beste rijden in een Italiaanse auto. Nu is de gemiddelde Fiat Punto niet heel uitdagend, maar gelukkig biedt een autoverhuurder hiervoor de uitkomst. Zo kunnen wij een Abarth 595 Competizione huren. Dit kleine bommetje op wielen met 135 PK gaat ons de komende dagen vergezellen tijdens een lang weekend rond Lago di Garda.

Maar is zo’n Abarth die sok onder je bed met zuur verdiende spaarcentjes nou waard? Zelf hebben wij een Fiat 500 BlackJack Twinair in de collectie en zijn benieuwd naar de uiteindelijke verschillen. De Abarth heeft fijne kuipstoelen die goede zijdelingse steun geven. Daarnaast is er een turbodruk meter aanwezig op het dashboard en heeft de auto een sportiever stuur. Afgezien van deze specificaties, zien wij niet direct meer grote verschillen. De BlackJack is in beperkte oplage geproduceerd en is full option. Hierdoor missen wij zelfs een aantal luxes die niet op de Abarth te vinden zijn. Zo zien wij in de Abarth bijvoorbeeld standaard Airco tegen de Climate Control in onze BlackJack. Verwend als we zijn, is Climate Control toch een pré.

Qua motor worden we verwend. Zodra deze wordt gestart, ben je er direct van bewust dat je niet met een ‘normale’ 500 op pad bent. Een warm Italiaans geluid hint subtiel naar je dat hij de weg op wil. De weg op gaan is dan ook zeker geen straf met de 1,4 liter T-jet motor. Voor degene die lachen om dit kleine maar fijne getal, hebben wij één advies. Onderschat dit getal niet, met zijn lage aantal kilo’s zal hij je zeker verrast doen staan.

Onderweg voelen we dat er aardig wat potentie in de Abarth zit. Ook is de wegligging een stuk dynamischer. Houdt er echter rekening mee dat bij het inparkeren voor een vol terras, de draaicirkel is ietwat groter dan van een normale 500. Het is niet erg goed voor je ego om vier keer te moeten steken met een auto van dergelijk formaat.

De Abarth is absoluut een geweldige auto om in te rijden. Naast zijn fijne weggedrag, maakte de auto ook genoeg leuke reacties los bij voorbijgangers. Aan aandacht geen tekort, de Abarth trekt genoeg bekijks vanwege zijn sportieve look en geluid. Er is een groot nadeel aan deze auto, in Nederland ga je direct opzoek naar een exemplaar voor jezelf.

Terug in Nederland stappen we weer in onze matzwarte Fiat 500 BlackJack. Het voelt gelukkig weer vertrouwd zonder verraad. Ondanks het veel mindere vermogen dan de Abarth, is de Fiat BlackJack heel vlot. Voor ons als Haarlemmers rijden we er voornamelijk mee in de stad, waarvoor hij eigenlijk veel beter geschikt is dan de Abarth. Als we naar het prijsverschil kijken tussen de nieuw waarde van deze twee auto’s, vinden wij het lastig om te oordelen. De Abarth is 2 keer zo duur als een normale Fiat. Qua emotie zouden wij het wel weten, maar of die sok onder ons bed het daar mee eens is valt nog te bezien.